Friday, December 30, 2011

Bumi Anbiya

Salam alaik,

Mood nak menulis balik.. aduhaiii… tajuk pown da wat gempak. Hahahah.. gempak la sangat kan. Yesterday I was told by my friend ‘next year might be in june, I will go to MESIR… my brother posting at Mesir’… bestnye kau. Ak ni nak jejak bumi Anbiya entah Zaman bile x tau. Nak ikuttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sujud syukur la ak kau dapat JEJAK KAKI kat bumi Anbiya sebelum umo 30. Agak2 tercapai x??? now I’m thinking!

Wednesday, December 28, 2011

Akil vs Aidil


Salam alaik,

Mggu lepas KB lik kg lagi. Aduhhh…. Bajet x nak balik. Backup baik punyer. Antara perbualan KB ngan Abg.

KB : abg, balik x minggu ni?
Abg : x pasti lagi. kenapa?
KB : mama ckp kak yang nk buat kenduri Akil. Tu yg tanye abg tu. Abg balik ke x?
Abg : entah la. X tau lagi.
KB : owh.. x pela. Lau abg balik cakap erk. Ucu mls la balik lau abg x balik.

Huhuhu… bajet my lovely brother x balik. Tapi die leh call lak sehari sebelum balik tu dalam kul 11mlm ckp ‘sok balik kg ye’…. Uwaaaaa…. Spoil mood nk tdo. Dengan ala kadar KB pown balik je sehelai sepinggang. .. sabtu pas keje balik trus ke KL daerah TERCHENTA. :P
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

Gambar Akil lam buai. KB pon x tau pesal la kak yang
ni boh nama Akil. Kan byk lagi nama len. Aish!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Mesti korang tertanya2 apsal la kain tu kuning kan? Sorry morry naek lori… KB x der jawapan. . sebab memang sejak berzaman pakai kain kuning. Keturunan moyang lu golongan RAJA kot. Tp nama kteorg x der pown pangkal RAJA @ TENGKU @ KU atau pe2 jela… entahlah. Mls nk fk

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ni budak nama aidil zikri. Pendiam ya RABBI.. org ramai dok kat luar baca doa die leh p baca ABC lam bilik. Ish. Budak ni. Nasib comellll… geram…

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Ok la… ni jek Entry kali ni.. salam kasih sayang smua.



Tuesday, December 20, 2011

Kemengantukkan!

Salam alaik…

Apa erk nak tulis? X tau la… but now terlalu mengantuk… MALAS tu x leh nak ckp… memang sangat2…. Aduhaiiii… please jangan malas. Kang x berkat duit gaji !!! chayok2….








Now nak story mory pasal my sub-cont. Easy to story la… kira close la kan. But die ni CINA la kan.. jaga kau Chinese new year ni… nak mintak angpau la… huhuhuhuhu… :P… die datang nak ambik invoice die yang dah di verified oleh SITE MANAGER@PROJECT ENGINEER. Yang menyetelkannya adalah si KULI ni ha… punya la susah nk deal ngan die. Die ni memanjang outstation…. Jb la.. melaka la… smua yg jauh2.. yg kat Nilai ni x nak singgah. Sah2 la claim lambat process. Dlu BOS KB ni soh die hantar progressive claim ni by hand. Gile punye zalim…. But since bos KB x der, KB kasi chance kat die… just send by email. Then lau ader amendment sure kene dtg opis la betolkan. Kang documentation salah sure la finance x bayo. KB mintak kat die TV beso satu. Sebab luckly draw tok dinner t die sponsor give kot. KB cakap nak order tv satu. Lau x t KB x nak tolong da… gile kejam la kan…. hahahahhahahhahahaha

Sunday, December 18, 2011

Boleh Adil x????

Salam alaik,

Hari ni KB terasa rajin mcm nk p imigresen. So apa lagi bangun pagi2 iron baju segala.. Da target nk p kat PUTRAJAYA jek. Sebab dekat…… kul840 am KB da terpacak kat imigresen tu. Ambik la No segala. Kul 840 no da 1080. Ok fine. Tggu la….”ak kan insan penyabar” ..Ader la sorg pegawai ni. Panggil je la pegawai kan.. kang lau x panggil gitu marah lak.. Isu SENSETIP tu! Di sebabkan KB ni x penah ader passport and x pernah nk melancong luar dari MESIA maka hari ni dengan rajinnyer p la Imigresen. Then si pegawai yg jaga KAUNTER tu ak tengok da 3-4kali angkt hp. Ak ni jenis tengok gelagat org mmg terer. Then korang tau apa? Perrrrhhhhh….datang la 3-4org manusia dekat die.. korang tau apa si pegawai aka perempuan ni buat?? Masa tu die tengah entertain satu hamba Allah ni. Die bangun then p dekat 3-4manusia yg dtg td gelak2… then bagi borang tok buat passport. Sementara sahabat handai/saudara mara die tu isi boring die uruskan la customer yang tadi sepatutnya die layan. Lepas je selesai customer tadi, yg 3-4manusia tadi datang dekat kaunter si PEGAWAI ini. Trus je si PEGAWAI td tutup kaunter. Dari isi boring sampai buat pembayaran sampai penyerahan passport die uruskan. WAH WAH!!!!! Habis kami yg terpacak dr kul 8 td kau x layan ko layan KAWAN2 kau SAUDARA MARA kau dlu. Mmg BAGUS gile! Lau korang nak tau kawan2 sahabat handai saudara mara si PEGAWAI td kat imigresen x smpai pon 30minit da dapat PASSPORT. Yang kami ni 4jam x dapat2 lagi passport. Jangan kan passport no giliran pon belum sampai! BAGUS X? ADIL X? lau kau fk nk cepat smua org nk cepat la. Mana ad org nk lambat! Ak mmg berbulu gile ngan org yg x berlaku adil ni. Salah mempergunakan kuasa yg ada. … ak sampai kul 840am. No giliran ak kul 1215pm… lama x tggu? Buat pembayaran lepas 5minit ak serah borang. Passport ak dapat 15minit lepas buat bayaran. X lama kan proses die? But kenapa kau pagi2 td LEMBAP nak MAMPOS????? Ak leh accept lagi korang p makan pg kul10. Tp x kan la smpai 1jam 15minit?? Ada akai ka???? Memantang korang keje GOMEN then senang la nk buat apa jek? Hello! Be efisien la. Lau x bile nyer nak maju! Td ngah2 tggu penyerahan passpot ak ternmpk boring kaji selidik. Ambik kau! Sebijik2 ak tulis apa yg jadi hr ni. Nasib la lau depa nk trace ak ke hape. Ak langsung x kesah! Da mmg betol. Lau org len may b la kot diam jek. KristalBiru korang nk buat mcm tu? Kirim salam la weh!!!! SALAH TETAP SALAH! Nk argue masuk court? Silakan… kita FIGHT!

Friday, December 16, 2011

Bantu-Membantu

Salam alaik,


Hello… lama cik KB ilang… huhuhu. X kemana pon. Ader jek kat NIlai ni ha.. laptop x brape sihat so malas la nk berblogger. Ok. Ni nak tolong advertise something kat korang. Ader one guy ni hilang. Entah x tau la sebab menyebab die. So those yg Terjumpa@Terserempak@sebagainya sila la hubungi no yg tertera tu erk. .



Saturday, November 26, 2011

Masih kat opis yang terchenta

Salam…. (looks like sinar fm lak…)

Hehehehehe…. Now still in office. It is not I’m too excited to be in office BUT I need to find some an information. Fk and trus fk, lau balik umah pon bukan ader aper. So better kat opis buat keje. Kepala pon x serabut fk masalah JIWA lau balik umah. Aha! Ambik!!! Masalah JIWA!!! Repeated !!! JIWA…..hahahahahahahah… susah2… kamon la kawan… if I don’t disturb u y need u disturb me? Adoiiii… x faham den….(loghat nogori…even dok kat nilai x penah dengar pon org ckp nogori.. ambik aura nogori cket) y u nak terasa bagai? Ader state nama lu ka kawan? Adoiii… plisssss…. Don’t disturb me. If u are disturb me I sure 300% x kan disturb u la kawan…

U and ur life, ur famly and I with my own style,my own life my own family… susah mau faham ka kawan??? Adoiii… manyak susah wo ini macam….. !!!!!!

Tuesday, November 22, 2011

HEADACHE!!!!

Salam alaik,


ai kawan2... ayi ni kepala KB sakit la. Tekak pon LOYA-LOYA. Adakah KB.....??? gile haper? Bile nyer ehem-ehem... Menikah pon belum…. Inikan kawen.. like my BOS said “married is an action” so no need said kawen tp Menikah @ register… hahahahahah…. Lucah ini BOS… ayi ni da 2hr bos x masuk opis. Atas meja die PENDING ngan segala document yg kene sign. I don’t care that. Last Friday ader inspection kat SITE. Then smua tnya ‘why mimie not join? Should be mimie here do the inspection’ . Ini pon KB dengar dr mulut org then dengan meluatnya KB pon jawap ‘ I request to be on site but my BOS said u can get the report from mechanical engineer’.. hello! I nak tau gak mende alah apa yg dok tersangkut tu. Ni tidak…. Uwaaaaaaaaaaaaaaaa……. Tekanan! Then bile smua da inspect kene la closed document? Who’s gonna be closed that document??? KB la. Sapa lagi???? Dugaaaaaaaaaaaaaaannnnnnn………

Ayi ni dr pg td sakit kepala…. Effect sebab minum susu dutchlady HONEY tu ke??? Owh god. Sok ak rasa nak beli susu pekat manis then boh lam fridge la. X tahan… pening+loyo2 tau… PM ngan PE(designer) g minum petang kat SECRET RECEPI sbb x der orang pon kat opis. Ader 4org jek. Yg len smua cuti sbb ‘KEPUTERAAN SULTAN JOHOR’…mendenye nak cuti lau ko keje kat N9 tp cuti ikut JOHOR. Hahahahah… Sebagai menghormati headquarters follow je la… KB x cuti sbb nak forward cuti next month. K la. Da x than la. Kepala pening+loya ni.. aduhaiiii…. Dugaannnn
Salam penuh keloyaan
KB

Monday, November 21, 2011

Bilamana Pihak Perempuan Datang Meminang Bakal Si Pengantin Lelaki




Salam alaik,
Sekian lama sesi ilmu-ilmuan sepi tanpa khabar. Hari ini tajuk agak gempar cket. Baca smua!! hohohoho… Agak kurang sopan sungguh Cik KB ni kan? Tampar laju2 bisu kang! J

Ok. Straight forward kepada tajuk UTAMA iaitu BILAMANA PIHAK PEREMPUAN DATANG MEMINANG BAKAL SI PENGANTIN LELAKI. Gempak x tajuk hari ni? Cik KB hari ni teringin nak menaip mengarang bilenyer document qa&qc ni baru nak review selepas 2mggu ader lam hardisk ni. Bukan x nak semak dokumen ni tp bile computer yg company bagi tu system corrupt, cik KB yg BUTA IT ni terus jem la. Bukannya apa. Lam computer yang company bg tu la ader server yang menghubung smua yg terlibat ngan project ni. Since computer tu masuk WARD keje cik KB pon slow la. Sbb nk kene pinjam2 komputer org len utk tgk server ni. Aduhaiiii…. Dugaan ok! Personal computer bukan x der tp computer lama kan, sure la slow sket die nyer processor. Pastu server lak x install. So kerja pon agak slow la. Kene bersabar banyak-banyak sbb dengan computer ini. Sbb computer ini lah berjaya cik KB menghabiskan DEGREE cik KB…( lam otak dok fk, bile ak nk smbung master ni??? )

Persoallannya mungkinkah kb MAMPU untuk merealisasikan sesi ilmuan ini dalam hidup? Menjadikan yang angan-angan itu satu kenyataan????

Go the subject!
Ianya bukan sekadar PERIGI MENCARI TIMBA yang akan diperkatakan sebagai perempuan tidak tahu MALU. Malu ke andai ianya untuk kearah kebaikkan. Malu yang sedemikian tidak kena pada tempat dan perkaranya. Sayang sekali, kekadang perasaan malu itu tidak merujuk kepada syariat. Apakah perlu MALU andai ianya mengikut syariat dan menyusuri langkah-langkah para salafussoleh untuk mendapatkan jodoh terbaik??? Think as positive thinker.
Agak janggal pabila kebiasaanya pihak lelaki yang harus memulakan dahulu. Pihak lelaki yang merisik khabar, kemudian jika isyarat “lampu hijau” diberikan, maka menyusullah rombongan peminangan. Lelaki meminang wanita. Akan tetapi bagaimana pula jika sebaliknya? Pihak wanita yang merisik khabar, kemudian menghantar rombongan meminang? Rombongan Wanita datang dan meminang pihak lelaki. Janggal dan tidak pernah dibuat orang! Begitulah sempitnya adat berbanding keluasan syariat. Justeru dalam sejarah Islam, pihak wanita meminang lelaki adalah sesuatu yang lumrah.

Jika kita renung kembali kisah Siti Khadijah meminang Rasulullah. Sayidina Umar yang pernah “meminang” Sayidina Abu Bakar untuk puterinya Siti Habsah (tetapi Siti Habsah kemudiannya menjadi isteri Rasulullah SAW). Yang mana ianya pada zaman kegemilangan Islam, yang bukannya melalui jalinan internet, melalui SMS ataupun rangkaian telefon mudah alih tetapi secara lisan ataupun melalui perantaraan. Tetapi kedua-dua cara ini dipraktikkan. Sama ada wanita melamar lelaki atau lelaki melamar wanita. Tidak ada istilah perigi cari timba seperti yang diungkapkan oleh adat atau budaya masyarakat pada hari ini. Kebenaran yang kerap kali nampak janggal kerana ia bertentangan dengan budaya. Tetapi ianya perlukan keberanian untuk melakukan anjakan paradigma, seterusnya perubahan sikap… biarpun terpaksa menanggung risiko dituduh tidak tahu malu!

Akan tetapi kadangkala adat dan syariat boleh diselaraskan. Namun adakalanya adat bertentangan dengan syariat. Maka pada ketika itu hendaklah diutamakan syariat kerana adat hanya berasal daripada pemikiran dan perasaan manusia manakala syariat bersumberkan wahyu Ilahi. Tidak dinafikan kadangkala adat bersumberkan ajaran agama. Namun apabila selera nafsu dan kecelaruan fikiran berlaku, sering syariat menjadi mangsa pengubahsuaian yang mencemarkan kesuciannya. Adat “membatalkan air sembahyang”, kenduri walimah secara keterlaluan sehingga menyebabkan pembaziran dan bersikap menunjuk-nunjuk, mas kahawin yang berjumlah beribu-ribu ringgit, adalah antara contoh bagaimana sesuatu yang mulanya berasalkan kehendak syariat telah bertukar menjadi kehendak nafsu. Sering berlaku, yang sunat dianggap seperti wajib. Manakala yang wajib pula dianggap remeh dan dipinggirkan. Dalam soal meminang, Islam tidak menetapkan siapa yang harus memulakan dulu asalkan prinsip peminangan itu menepati syariat.
Sebuah hadits yang diriwayatkan oleh Anas r.a.:

Ada seorang wanita yang datang menawarkan diri kepada Rasulullah SAW
Dan berkata: “ya Rasulullah! Apakah baginda memerlukan daku?” Puteri Anas yang hadir ketika mendengar perkataan wanita itu mencelanya dengan mengatakan dia tidak punya harga diri dan rasa malu. “sungguh memalukan dan betapa buruknya…!” Anas berkata kepada puterinya itu: “dia lebih baik daripada mu nak! wanita itu senang kepada Nabi SAW dan menawarkan dirinya!”

(riwayat Bukhari)

Salam kasih sayang,
KB J

Friday, October 21, 2011

Jakun



Salam Alaik,

Lama x meng’update blog. Entah la… x der mood nk mengarang, nak meluah…. Just simpan lam hati and just let it go when I can forgot it… ok now… let we see our photo. Me and my Design Engineer… again!!! Design Engineer ok…..





pastilah tgn kami berdua.. saja nak action kat korang... :P



ni Faezah la... p dok sebelah tu.. nak snap photo.. layannnzzzz

ni cik KB la... cun x?? lau g opis pakai tshirt jek. But Since jadi visitor KLIA kene la formal cket kan.... mcm nak p interview pon ader. gmok lak KB tgk... uwaaaaaaaaaaaaaaa... malu2

Aha… ni la die Design Engineer kiteorg… die jaga bab mechanical… gempak x???


Aha… si kuli and si Design Engineer.. ambik berkat cket…. Hahahahahah…. muka lau senyum mmg bulat macam pinggan nasi... bile la nk kurus ni!!!



Dalam keghairahan jadi visitor KLIA, KB nyer copy daily report,timesheet tercicir. Dalam kete x der. Then last choice kedai makan. Buat this kedai makan said ‘ kami x simpan la… mean x der la tu’.. adoiiiii……………ya Allah, kau bantulah hambamu ini… permudahkan lah segalanya…. Amieeeeennnn…

Tuesday, October 4, 2011

Lidahku Kelu tapi Hatiku Menangis

Salam smua,


Mood KB lately agak x betol cket. But! It doesn’t mean KB ni sewel tau. Just sengal cket jek. (ngaku lak sengal tu. Adoiii…. Anak sapa la ni kan). Tajuk x kene pada isi? Ahhh! X kesah pon. Ni blog KB suke hati KB la nk tulis apa. As long as x menyalahi undang-undang Malaysia dan menyonsangkan akidah da la. Those yg baca tu its up to u all, either want to insults me or like me. Who’s care? Me care! Coz its mine not yours! 


Arrrggghhh! What happened with miss KB??? Omputeh lak hari ni…. Bile kat opis dok gagah perkasa la cakap Melayu even ‘ngah cakap ngan omputeh tu’. Nowdays this omputeh tu bile nk balik die ckp ‘jumpa lagi esok ya’… see?? Bertapa hebatnya penangan KB kan… 

Sometime when I talk with my BOSS I also forgot he cant understand malay…aishhhh…. Speaking ok!!! KB!! PLEASE USING IN CORRECT LANGUAGE….ENGLISH PLSSS!!!!!! Atuiiii…. Berbelit lidah den…

Dugaan… but seriously best. Sbb si omputeh akan tnya in English then kita translate in BM. Mcm kelas bahasa kan? Seriously fantastic! One day my boss said… time sheet bukan time shit! Ahahahahaha… funny ok. But its happened in my office. Gile la…



Actually mood KB ni bukan betoi sgt pon. Tiong2 je. Tp sedaya upaya untuk menyabarkan diri dan memuhasabah diri.. KB ni elergic betoi la ngan swg ni. Adoiii… bukan x leh kawan ngan die but.. entah la. asal teringat kat die jek ati mula la sakit. (lam ht ngah fk.. KB x maafkan die lagi ke?? Rasa nya da maafkan but how can always like this??? Ohhhhhhh plz…. Dun want…) lau die bg nasihat?? (KB ase angin je. X da nk ambik inisiatif.. x der nk applicate in my life) sungguh kejam but its happen…forgive me please. I tried! But I cant. I pushed myself but I have no feeling towards ur advised) L. Nk tgk KB ngs???…. Just imagine like baby lam gambar tu ngs.. mcm tu la KB. Sedey ok! (perasan kau comey ke KB?)

Die soh jgn kawan with this person. I did it!. Looks like very cruel but I did! I don’t care if that one will make u happier ever and ever. Coz what? Coz I don’t want make me in trouble and make ours in feuding(betol ke ayat KB ni??) lantak la… I’m tired with everything…please let me out from this situation..
Last but not the last, please forgive me.

Insan yang tersepit,

KristalBiru

Saturday, October 1, 2011

Allah KNows

Tuesday, September 6, 2011

3M

Salam alaik…

Rasanya belum terlambat KB nk ucapkan ‘selamat hari raya Aidilfitri’.. KB menyusun sepuluh jari memohon ampun maaf jika ada yang terlanjur kata, perilaku yang kurang senang kepada smua blogger. Ok. Hari ni KB nk story pasal 3M. Siapa tau apa itu 3M????

3M singkatan pada Manja, Mewah dan Malas. Khas pada mereka yang berstatuskan anak BONGSU. Kecian kan? Walau x dikategorikan dalam golongan 3M tetapi terpaksa menerima pabila status diri terikat dengan 3M. KB yang sememangnya anak Bongsu. So apa lagi? Sure akan dikatakan 3M. Adoiiiiiiiiiiii…. Kenapa la asal Bongsu je mesti tempias 3M. Meluat betol la. Kenapa erk? Tidak dapat disangkal la ada anak BONGSU yang pegang 3M tu. Malah yang bukan anak BONGSU pon kadang2 akan ada 3M tu. Bg KB la 3M tu bergantung kepada ibu dan bapa. Sure la mereka ni pembimbing kepada anak-anak. Mari kita sama-sama ikuti kisah ni.

Sejarah KB bermula tanggal 14April1986..Lahirnya seorang puteri. Mama mendidik dan membesarkan KB. Not to say my father is bad. But normally la. Father will always going out to work. So I proceed it! But mama seorang yang berdikari. And mama ajar KB untuk berdikari. Umo 8thn dah pandai masak nasi goring. Korang ada? Masa tu kawan-kawan sek yang lain mana pandai. Even nk masak nasi pon x lepas inikan nk masak nasi goreng. So credit to KB! Hal yang lain-lain jgn ckp la. Lau x buat mmg kene piat la ngan mama. My mummy serius garang! Then masuk sek menengah mama hantar dok ASRAMA. Oh god! AZAB ok. KB kecik g masa tu. Bukan la x pandai basuh kain sendri tp nk la nek bas macam kawan2 yang lain. But mama ad kasi chance? Nope! Until form3…

KB jeles tgk sowong kawan ni. Die dlu x pandai mana pon..(apa kau ingat kau pandai sgt ke even dapat no1 lam pekse? Setakat sekolah rendah memang la). Serius die pandai. Jeles tau. Even KB kelas no1 tp bila pekse lam tingkatan sure dapat bukan no yg sama (padah lau org x nak belajar pandai-pandai. Pastu nk salahkan org lain). Then KB request kat mama nk dok luar. Nk nek bas mcm kawan2 yang lain. Mummy ckp ‘nope!’.. adoiiiii…. Dugaan…. Then form4… kuar je result PMR kan KB da menggagau carik boring TEKNIK. NEKAD x nak dok sek tu da. Nk ubah angin. Dengan harapan dapat sek teknik no1 lam negeri perak.( sbb result KB layak la nk dapat sek tu). Pastu korang tau KB dapat mana? Nun jauh ke utara… still dalam perak tp tu dia! Kat BAGAN SERAI. Sekali lagi berdikari bila kene balik nek bas. AZAB OK! Ulang alik nek bas. Jauh tu kene tukar 4buah bas bru smpai kat pekan. Tu belum smpai umah. Kene mintak mama ambik nek motor. Tu je la kenderaan yang ad. Mujur ad weh. Alhamdulillah la… masa tu daddy da x der. So mummy je la. Thank God KB ader seorang abang. Die la yang tanggung KB sek. Lau ujung tahun nak ambik barang die la yg ambik…. Die keje kat KL tp sbb adik punya pasal die akan cuti gak. Sbb KB nk harapkan sapa pon lagi kan?

Abg??? Die bukan adik beradik seibu sebapa. Die anak mummy dengan babah sebelum daddy. Tp sbb kami dari Rahim yang sama jadi kami rapat. KB mana ad adik beradik seibu sebapa. KB ader adik beradik seibu.. then adik beradik sebapa.. keluarga yang besar kan? Tp x semestinya kami rapat. Masa daddy ada lagi anak-anak daddy yang lain baik la. Then bile daddy da x da mana ad nk baik. Wet belanja KB pon depa x hantar. Smua depa ambik. Padahal bukan daddy x tinggal harta Cuma base la kan. Bila perasaam TAMAK wujud. SYAITAN pon mula menguasai. Alhamdulillah abg jaga KB smpai KB masuk Universiti. Adik beradik yang lain? Seposen x hulur bantuan. Kadang2 bukan KB mengharap sgt Cuma mana rasa tanggung jawap mereka erk? Susahkan? X pela. Just wait and see. NEXT STEP! k la. Ni gambar ayer hari tu… muah! layanzzzzzz


agak-agak ader x mak cik-mak cik nk buat menantu???



jauh termenung tu...



with my mummy before 'Beraya'

Sunday, August 21, 2011

~ Mood: KEMALASAN!! ~

Salam Ramadhan...

Erm… kali ni berada mood keMALASan! Adoiii.. x tau la nk ckp cemana. Entah la. Tetiba jek… ok ni .. tgk ni smua!!!!


slip yang akan KB dapat pas shopping


KB adalah diantara manusia yang mls nk kuarkan duit byk2. Bukan la mcm tu. Cuma lau KB kuarkan duit tu mean untuk makan+isi myk je. X kan masuk skali ngan wet shopping. So lau KB g beli barang KB akan byr pakai kad DEBIT. Luckly sbb smua bank skarang da ad VISA ataupon MASTERCARD. So hulur je la kad. Tp korang kene make sure la kad tu ader duit. Sebab DEBIT card memerlukan ader sejumlah wang di dalam akaun ok.. Bukan mcm KREDIT card ok. Ni mesti korang ckp KB ni x layak apply KREDIT card kan??? X bek tau kutuk lam hati.. ish.. isk…Salah tu. Bukan gaji KB x layak untuk apply KREIT CARD tp buat masa ni x payah la dlu. KB rasa cukup dengan apa yang ada. Mungkin next time ok.

Lau korang tgk value die bukan byk kan? Just RM 37.20.. alah.. KB penah shopping harga barang tu rm10.50.. Still guna DEBIT card. Bukan la menunjuk-nunjuk Cuma serius! KB hanya akan kuarkan duit untuk makan ngan isi myk je.. Penah skali je byar byk. Tu pon sbb tukar tayar.. ader la lebeh kurang RM500.. Yang len smua la bawah RM300. Lau beli barang dapur kat PERAK sure la RM200+… lau KB kat nilai ni KB beli cket2 jek. Sbb x der space nk simpan. So lau ader rezeki lebeh KB nk beli fridge la. So barang2 KB x yah share da ngan org da. KB da tgk hari tu. Fridge yang KB suka harga dia dalam RM1300… ermm… so skarang kene mula kumpul duit ok! K la kawan-kawan.. nk turun bawah. Nk masak tok berbuka….

Salam kasih saying,

KristalBiru


~ jejalan kat Jalan TAr bersama Mereka ~

alam alaik..

Ai…ni da lama tp x ter’update. Pegi nya bile erk?? Ermm…. Lupa da la. X silap ahad mggu lepas=13Aug.. Memang planning nk g jalan Tar+jalan Masjid India ngan budak nip on…(klik untuk lihat siapa)..so awal pagi bgn nk pegi. Yg budak kecik sowing g ni entah cemana die bgn awl. Mandi siap2 nk ikut KB. Eh! Pelik kan? Then KB ckp ‘ eh! Cibi nk g mana pakai cantik2 ni?’ tau die jawap apa? ‘cibi nk ikut ucu la’… pastu KB fikir ‘aku ad ajak die ke?’ then KB jawap g? ‘ucu x der ajak cibi pon’… die jawap ‘ biar la. Cibi nk ikut gak’…. Aah kau cibi… mmg suka bikin ucu pening. Mula2 diam jek. May b sebab 1st time nek tren kot. Pastu da tau cemana.. berdezzupp die masuk lau tren smpai. Oho! Pening KB. X tertangkap KB kat LRT station… ligat bukan main. Smua tengok jek kat KB… hahaha…. Ada ku kusah?? Anak KB ok… bukan korang.. so just shout your mouth ok…. X pela… korang tgk la gambar-gambar ni k.

muka suci jek. sebab bangun tdo trus mandi siap2 sbb nk ikut kiteorang


tu muka apa? KB x tau nk cakap. muka excited kot

ni x lain x bukan ber'sms.. ngan bf la tu. :p

kat lrt KL sentral. kan betol KB ckp.
muka excited!

aha! bertapa die x reti dok diam kan? TERBUKTI OK!

ni KB testing tudung tok die. korang tau?? cibi x nak yg mcm ni...
penyudahnya x beli tok die pon!


orang penat berjalan die leh g posing depan LRT masjid Jamek ni. adoiii!

kami yang kepenatan...


ni spesis pe x tau la..


dalam lrt nk balik KL sentral!


boleh jadi model iklan deodorant x?? hehehe





ok la kawan2 smua. sampai cni dlu ok....


salam ramadhan,

KristalBiru

Saturday, August 20, 2011

~ Istikharah Cinta ~

Salam alaik…

KB kembali again. Alhamdulillah, sehingga ke hari ini Allah msih memberi kesempatan utk KB bernafas diatas muka bumi ini. Alhamdulillah juga kerana masih juga diberi kekuatan untuk menjalani Hari-hari di Bulan Ramadhan dengan tanggungjawap yang sedikit berbeza dari tahun lalu. Kalau tahun lalu KB berstatus ‘student’ iaitu pelajar jurusan elektrik. But this year da tukar. Status sebagai ‘student’ da tamat. Sebagai pekerja pulak. Jawatan apa? Of course la ‘KULI’ huhuhu..lau kawan-kawan yang lain menyambung pengajian ke Master.. tp KB??? Bukan x nak smbung master tp memikirkan HUTANG PTPTN yang byk tahap gaban.. rasa x mampu lak..KB kene keje nk byr hutang tu. Then nk bantu keluarga. X kan la selamanya KB nk bergantung. Yess! KB mungkin sambung study lau my ‘daddy’ ad lagi. Tp mengenangkan itu smua x pela. KB korbankan sedikit. Mungkin tahun-tahun akan datang KB smbung pengajian ke Master. Who’s know right? Tp buat masa ini x yah la dlu kot. Ada lagi yang lebeh penting dr itu smua.

Ok la… bercakap pasal ‘istikharah cinta’… Korang penah wat solat istiharah x? aha.. lau x penah tu buat la.. itu pon jika dalam situasi keliru… Kb penah buat la gak. Lau dlu zaman pre-mature KB dapat alamat tuk putuskan hubungan itu. Then serius KB buat. That guy pon da kawen. Anak da ad pon. KB jek smpai sekarang x kawen-kawen lagi. Ish… Then ad seseorang ni melamar KB… not officially la. Die ckp ngan KB sbb nk hantar rombongan.. KB ckp hold dlu. Sbb KB x yakin. Bile tnye ‘my mummy’ die ckp … kawan la dlu. Lau jodoh x kemana. Then atas nasihat my mummy KB berkawan. Mengenali hati budi. Baik orangnya, Cuma mungkin x der chemistry.. bile KB wat istikharah KB serba salah. X tenang KB. Mungkin die faham keadaan KB then die pon putuskan utk meminang orang lain. Mungkin bukan jodoh kami kan? That y la jadi macam tu.

Sekali lagi KB buat istikharah bila KB tersepit. Then alamat yg KB dapat mungkin mengejutkan. Tika mata terlena hanya dengan beralaskan sejadah wajah si dia datang dengan senyuman.. mungkinkan DIA?? Tp mungkin bukan jodoh kami lagi sbb die ader gf len. Then kenapa die bg harapan pada KB? Ish… x faham ok! Sampai satu ketika KB delete trus smua yang berkait dengan DIA. Mungkin ini tidak adil. Tp mungkin ini yang terbaik. KB hanya memohon untuk yang terbaik. Baik untuk KB mahupun orang lain.

Terus-terusan KB istikharah… berhajat.. istiqamah. Kali ini agak berlainan sedikit. Bila KB memohon untuk meluputkan DIA dari ingatkan mahupun HATI. Tp agak DEGIL sbb still ingat. Istikharah lagi… berhajat lagi.. Alhamdulillah, sedikit demi sedikit termakbul juga. Kini KB meneruskan kembali rutin harian. Bukan untuk meminta-minta sahaja tetapi untuk dijadikan bekalan akhirat kelak. Juga untuk ketetapan hati ini. Pengukuhan iman barangkali. Who’s know? istikharah… berhajat.. dan istiqamah….Tetapi sehingga kini belum lagi mendapat alamat tertentu. Mungkin sahaja byk lagi dosa-dosa yang belum terampun yang membuatkan Allah terus-terusan untuk menguji KB.Semoga KB tabah dalam menghadapi cabaran hari demi hari.. sehinggakan kadang kala hati tertanya-tanya “Ya Allah.. Permainan apakah ini?..Percaturan apakah yang telan kau berikan pada hambamu ini.” Sehingga kini KB belum lagi faham alamat apa yg Allah swt cuba nak sampaikan. Ya Allah Ya Tuhanku… Kau bantulah ak.. Kau tunjukkanlah aku jalan… Untuk kesekian kalinya di malam 21ramadhan ini, ak memohon kepada mu Ya Allah, kau Kabulkan lah Doaku ini. Doa ibuku, adik beradik ku, rakan-rakan ku, guru-guru ku dan seluruh umat muslimin….aminn

Sekian,
KristalBiru

Thursday, August 18, 2011

~ Hari ke 18 Ramadhan ~



salam alaik,
ai smua.... rindu ar... sedar x sedar da masuk 18hari kita berpuasa kan. cni KB nak citer... one night ni tetiba la KB ingat ngan kawan KB ni. Kenal die since 2004. So now almost 7years la kan? But never mind. Even 10years pon lau he cant understand me how can we belong together??? oh... here i realised! But dun know either he realised it or not. None of my business ok.

But KB pon x kesah sgt. Cuma may be he not satisfied why he rejected!... hohoho.. no more revenge ok. Past is past. Now go through with your life and and I with my life...

Hahha...Then pe nk sambung erk? So far keje ok je. KB cadang nak balik kg 27aug... But my sis plak soh singgah umah die lu. Leceh tau x. da la kemas lambat... Terkemut2 wat keje. Kadang2 KB feedup ok. Soh KB tggu die, nak ikut segala tp siap lambat.. Nak marah x smpai ht. eeee. Geram betol la. Macam la x leh balik sendri. Padahal kete asing2. ah! kusut tol... yang leh buat x kusut ialah my leave have been approved. oh yeah! i like... i enjoy it! TQSM my bos!! lebiuuuuuu.......
k la.. t bila2 KB smbung k.

salam kasih sayang,
KristalBiru

Monday, August 8, 2011

Ramadhan

Salam alaik,
Kembali KB dunia blogger. Aha! Menulis dan mengupdate blog dr opis. Hari ni hari ke’6 kita berpuasa. Rasanya tidak terlalu terlambat untuk KB mengucapkan Selamat Berpuasa kepada smua Umat Islam walau dimana kalian berada. Kasihku sebagai sesama umat islam tidak akan lenyap walau jasad ku tenggelam dalam timbusan tanah. Doaku sentiasa mengiringi kalian.
Allah berfirman akan hukum puasa ramadhan :
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ # أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ # شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
Ertinya : "Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa. (183) (aitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (aitu): memberi makan seorang miskin. Barangsiapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. (184) (Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil). Kerana itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur. (185)" (QS Al-Baqoroh:183-185)

Rosulullah -sholallahu 'alaihi wasallam- bersabda :
بُنِيَ الإسلامُ على خمس : شهادة أن لا إله إلا الله وأن محمدا رسول الله ، وإقام الصلاة ، وإيتاء الزكاة ، وحج البيت ، وصوم رمضان

Ertinya : "Islam dibangun atas 5 dasar : syahadat "tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah dan Muhammad adalah rosulullah," mendirikan sholat, membayar zakat, haji kebaitullah dan puasa ramadhan."
Rasanya KB da lama kan senyap dr mengeluarkan sesuatu yang kadang2 mampu menitiskan air mata. Cuba kita renung kembali. Kenapa Allah swt mewajibkan kepada kita untuk berpuasa bg yang mampu? Setiap yang disuruh, yang dihendak mempunyai hikmah yang tersendri. Kalau kita di Malaysia makan mewah-mewah.. Tetapi saudara kita di Palestin? Bagaimana nasib mereka? Pernah kita renung? Bagaimana mereka berlapar, berpanas, sedangkan kita berkipas, ber air-cond? Kenapa masih tidak bersyukur. MasyaAllah….. sedarlah rakan-rakan. Kembali lah kita kepada yang Esa…. Lihatlah. Allah telah mempermudahkan umat-umatnya. Bukalah mata kalian. Oleh itu jom kita ramai2 berpuasa.. dan penuhkan masjid di malam hari dengan berSolat Tarawih secara Berjemaah. Sekian dahulu dr KB. Wasalam wbt

Salam Ramadhan,
KristalBiru :)

~Rindu~

Salam alaik,

Aha! KB kembali again. This n3 dun know nk tulis pe. Tp truly I’m miss my mom! Aha… Cepat la masa berlalu kan. Semakin cepat masa berlalu semakin tua la KB. Adoiiii!! Jgn kau tnyer umo KB beraper yer. UMO adalah sesuatu yg terlalu sensetif u know. If u dun know, come, I let u know!
KB cruel version come again! Hahahaha.. ah! Rindunya nk buat kek pelangi. Rindunya nk kumpul ramai-ramai. Jerit2 soh kupas bawang, kemas umah, berebut iron coz nk iron bju. Berlari-lari tuk masuk kete nk g semayang raya, ah! Makan ketupat ramai.. dok bersila baca doa buka pose ramai-ramai. Ah! Bahagianya!! Rindu-rindu…. Kerinduan yg mencengkam dada. Yang x kan luput dek zaman. Yang x kan hilang walau jauh seribu batu.
Oh yeah! This year my family ader theme. Purple theme. Ni smua si eyntan ar.. hbs smua die sohnya theme purple ok. X pe… Thun ni KB ader Hijau, Coklat, and Purple. Suppose be la 1st raya purple. Erm.. ase nk beli lagi. Tp takut membazir lak. Erm…. X yah la kot kan. K la… nk tdo dah… jom! Wish me luck dalam pencarian sesuatu yang paling bermakna. Aminnn

Salam sayang,
KristalBiru

Monday, August 1, 2011

~ AE nilai ~

Salam alaik,

Ni nak uplode gambar kat opis jap. Kat cni KB ader meja+drawer sendri. Temporary b4 KB move permanently kat side. Byk paperwork KB kene submit b4 proceed to site progress. Memang agak leceh la. Tp lau dari sekarang x belajar bila lagi nk belajar? Lucky KB dapat BOS yang byk membantu. Even die x fhm sgt ckp malay but sometimes bile mood KB x nak ckp omputeh KB bantai jek ckp malay. Syok gak kadang2 tu. But seriously… 80% speaking. Hentem krono je la. Ok ni… Antara koleksi gambar-gambar kat opis. Lau nak tau meja yg paling bersepah adalah meja KB.. hehehehe…



sepah kan? ni dr pandangan dekat

ha! nmpak kan kesepahan nyer??? shiiiii... jgn bgth mak-mak korang tau. kang ader lak mak-mak yg reject KB.. x leh jd menantu depa. ish2.. mintak simpang la.

mcm-mcm ada... minute meeting, DO, Staff list, drawing..cut catalogue. pokoknya mmg KB pulun habis la. meja KB ni akan sepah start kul 9am sampai kul5pm. tu lau KB balik tepat 530pm. lau KB balik kul630 meja akan sepah smpai kul6pm. senang cite 30minit sebelum balik baru KB kemas meja. so opismate KB da faham sgt da. lau tgk meja da sepah tu mean KB nk balik la tu. mau x bz lau KB ni pgg smua skali... 2-2opis nk handle. mau x pening.

ni mouse brand logitech tu..pg td KB dapat. HQ hantar dr Batu Pahat

nampak? lappy baru, mouse baru... tp kat opis leh plak KB update blog. hohoho.. tenet laju.. idea mencurah-curah tuk menulis. layan kan je la...

Kat opis KB layan lagu sami yusuf ke, maher zain ke, mesut kurtis ke… Asalkan omputeh. Lau dlu org Iran tu ader die bantai lagu arab.. mampos KB nk faham.. Sekarang lak depan KB orang New Zealand.. so layan omputeh je la.. baik orgnya. Lau die bercakap mmg sound dok kat obersee ok! That y KB happy dok cni.. Even mcm tempat JIN bertendang kau jgn main2… opis KB bukan smua Malaysian ok.. singaporean, New Zealand, Australia, ngan Italian x silap si OB tu. Erm.. complicated. Huhuhuhu.

Aper pon, Selamat Berpuasa ye kawan-kawan....

Pastikah Si Dia Jodohku????


Salam alik…
Kerinduan dalam penulisan membuat KB menulis lagi. Tajuk pon da bawak pengertian yang boleh membuatkan kita terkelu tanpa mampu berkata. Sometime KB seperti seorang yang bukan dari kalangan engine, sometimes KB jd seorang yang sgt2 technikal. Tp hakikatnya KB adalah KB. Ok la.. ni antara keratan yg KB ambik untuk dijadikan iktibar dan juga panduan kita bersama.
“ Ketika cinta kamu berputik pada si dia dan kamu sendiri mengakui di dalam hati kamu bahawa kamu ada rasa sayang pada dia, dan hati kamu punya rasa cinta padanya, renung seketika, di mana kamu ingin meletakkan cinta Allah yang jauh lebih hebat dari dia.

Jika cinta Allah lebih kamu sayang, letaklah cinta Allah sebagai batasan pergaulan kamu.

Apabila kisah cinta mula melorot dari satu episod ke satu episod yang lain. Renung kembali apa salahnya kamu pada Allah dan apa ajarannya telah kamu ikuti?

Pada ketika itu, fikirlah adakah pernikahan yang kamu cari atau hanya suka-suka? Jika suka-suka, tiada cinta yang berharga dari kamu dan untuk kamu. Jika pernikahan yang kamu cari, maka tidak usahlah buang masa lagi. Dekatilah pernikahan kerana kamu perlu mencari keredhaan Allah.

Bersama keredhaan Allah, langkah-langkah kamu menghampiri pernikahan sangat mudah jadinya. Kadang-kala di luar jangkaan kamu. Namun, jika dugaan yang datang, tabahkan hati tetapkan niat kamu untuk mencapai keimanan yang lebih baik melalui pernikahan.

Kerapkan menunaikan solat sunat tahajjud dan istiqarah. Mohonlah ditunjukan jalan dan memastikan dialah jodoh kamu. Jika tidak diilhamkan bahawa dia adalah jodoh kamu, terima qada Allah, teruskan kehidupan dan persahabatan, serta carilah pasangan yang bakal menjawab istiqarah sebagai jodoh kamu.

Jauhi dari hati yang makin berbunga dan berputik cinta walhal kita sebenarnya jauh dari jodoh. Itu hanya melukakan hati yang sangat lembut ini.

Cinta sesama manusia tentu tidak setanding dengan cinta dari Allah S.W.T, tetapi, kerana cintakan Allah, kita mencintai manusia juga.

Cinta berputik biar bertapis agarnya diberkati dan diredhai Allah S.W.T. ”
Dari itu marilah kita sama-sama munasabah diri kita. Dimana nilai kita disisi Allah swt. KB sedar hakikat diri ini terlalu kerdil lau nk dibanding kan dengan smua. Dimana ada kemahuan disitu ada jalan. Jadi dari hari ke hari KB mengubah sedikit demi sedikit menuju ke jalan yang di-redhai. Sungguh terasa amat kerdil diri ini pabila sedar agak lewat berbanding mereka yang dahulunya sedar dimana kedudukan mereka di sisi Allah swt. Tp KB bersyukur ke hadrat ilahi masih diberi peluang untuk menyedai hakikat yang sebenar. Sama-sama lah kita diokan yang terbaik.
Pabila kita mengimpikan yang terbaik untuk diri sendri, sedarlah bahawa terbaik kah diri itu terlebih dahulu? Pabila kamu mengimpikan suami yang soleh, solehahkah kamu untuk bergandingan dengan si-dia yang soleh? Maka solehkan diri kamu terlebeh dahulu sebelum mengimpikan yang seseorang yang soleh. Ya Allah… sedarlah ak bahawa aku bukan seorang solehah.Layakkah ak untuk mengimpikan seorang pembimbing iaitu si suami yg soleh? Sungguh, di bulan yang mulia ini ramadhan al-mubarak KB rasa sungguh kerdil.
Teringat kata-kata seorang sahabat ‘ siapakah dan dimanakah tulang rusukku yang hilang itu.. Ya Allah Ya Tuhanku, kau tunjukkanlah kepada ku agar ak bertemu dengan rusukku. Semoga ak mendapat keredhaanmu Ya Allah ’… Sungguh, tatkala KB mendengar bait-bait kata-kata itu KB terkelu.. hati berkata ‘Ya Allah, bertapa kerdilnya ak.. ak memohon kau perkenankanlah doa hambamu ini. Hanya kepada Engkau ak memohon. Kau angkatlah Doaku.. Kau berkatilah setiap langkah kaki ku melangkah. Kau Pertemukanlah ak dengan empunya rusuk ini yg Allah. ’ Ku sedar aku bukan seorang yang solehah tp sungguh! Aku mengimpikan seorang yg soleh yang mampu memimpim tgn ku menuju ke Syurga yang hakiki. Kau bantulah ak Ya Allah…