Monday, August 27, 2012

Both of them so strictly, there make me scared!


Salam alaik,

Ai smua… Now I know y sis cakap ‘tau dak kami menikah macam mana?’. I though sis n bro in law ni kawan. Jumpa masa event apa-apa ke masa sis keje JAIS but! They are anak sepupu and pak sepupu. That y la I think sis cakap macam tu. Then I never ask anything. I don’t know y I didn’t ask. Normally I keep asking itu ini.. but now never!! when I think I’m confuse then I ask. If not! I keep silent all the time. Y huh??? Any idea? 

This raya my sis ask me. ‘y u never have bf? Are u trauma with men?’ then I look at her. I never give the answer but I ask her ‘y u ask? Got any bf for me?’ see! I’m not totally trauma with men. A bit may be. Hahaha. X nak ngaku lak tu.  J

For me may be it’s not suitable time to thinking about men. If he like me propose me as muslim and get married. After married we can couple what? But when I think again…. Is that what I want in my life? Until now I keep thinking.. (istiharah lah kamu, nescaya kamu akan beroleh jawapan.J)

When u decide to change then Allah will send to u people who is can help u change. Believe or not but its happened to me. And a lot of thank to Allah cause send all my friend, him and his family to me eventhough I feel so small compare with them.  

Now I don’t know what to type. Cause…. My mind thinking my work. I need to settle the report by tonight because tomorrow need to send to client and a day after tomorrow I have site inspection and! My boarding time at 3pm. I don’t know either I can pick all the time or not. Please wish for me.

A human who want happiness

Just Married


Salam alaik,

Ai smua. Ari ni nak cite pasal my inspiring guy yang sudah pown menikah. Bukan cik KB yang menikah tau. Saja topik panas cket. hehe. Sabo je la ye. Kawan dapat invitation card die, BUT we are sorry. We are not there when the event be held.  Masing-masing ada hal. Family matter la and xtivity Beraya. Tu pown p rumah yang betol-betol rapat. Yang jauh-jauh x p langsung. X sempat sangat-sangat. Mintak maaf banyak-banyak ye lau ad yang terkilan cik KB x sampai ke rumah. Bayangkan la KB nak handle beli barang dapo dari yg kering sampai yang basah. Nak masak lagi. Ngan baju yang x alter lagi. Macam-macam hal la. Gawat-gawat. But Alhamdulillah, berkat izin dari Allah swt, KB dapat uruskan smua ni dengan lancar walopun mula-mula agak sempot cket. Hehe. J  ok. Jom tengok kad kawen ustaz Don.. comel kan?? berangan kad kawen KB t macam ni. Tapi Adakah Bakal Si Suami suka?? Aha! Jenuh eh macam ni. 


kad kawen Ustaz Don




majlis resepsi x silap


See, ustaz Don pown ada pelamin. But untuk tangkap gambar je la. X der la bab renjis-renjis ni. Isteri die siap ada inai lukis-lukis lagi. Yang haram bila die lukis ala-ala pemujaan. Acer buat macam ala-ala Arab nye design. X Haram kan lau gitu? Apa-apa pown serahkan kepada yang pakar la menjawap. (luckly KB x suka inai corak-corak. So dok sah nak pening fk. hehe J )  

Thursday, August 16, 2012

Tuesday, August 14, 2012

Twilight Breaking Dawn Part 2



Salam alaik,

Syawal bakal muncul dan Ramadhan bakal berakhir. Itulah lumrah kehidupan… hidup umpama roda kadang-kadang berada di atas kadang-kadang berada dibawah… eh! Tetiba ngah menaip ni KB terfikir jambu cicah ngan sambal rojak kat RnR Tapah la. Adoiii…. Tau la semangat nak balik Raya. J

Sedih bila ramadhan bakal berakhir lagi 4hari. Macam mana nak kumpul pahala lebeh. Masa ramadhan la dok berkejar ke Bazar Ramadhan, dok berkejar nk solat magrib pastu nak p tarawih ke Masjid. Masa Ramadhan la dok berkejar p shopping raya. Pokok pangkalnye masa bulan Ramadhan ni bulan yang paling buzy. Semoga kita berjumpa dengan Ramadhan akan datang. Aminnn..

Ok… ni da lari tajuk. Tajuk hari ni pasal Twilight… cite ni kan novel series. For sure budak comey nama KB ni fanatic. Hahaha.. Dari cite ni mula sampai da nak habis ni KB follow. Asal citer ni kuar kat panggung memang gagah habis p beli tiket wayang. Tengok sorang-sorang pon x pe asalkan dapat tengok citer ni. This coming soon Twilight Breaking Dawn Part 2. Part 1 dlu agak 18sx cket. Tapi those yang tengok kat wayang die cut tang 18sx tu. Eleh… bajet KB x tau ye? Silap besar la…. P tengok yg versi US punye la.. kat US depa play 16Nov.. kat Mesia mungkin 22@29Nov. Harap-harap KB dapat tengok ending Twilight ni. If x dapat tengok KB rasa mau menangis sampai termimpi-mimpi kot. Owg Edward Cullen….admire ngan this guy.. tp lam cite je la..hehehe

Aha! Another person yg KB admiring gile Ustaz Don. Sanggup kot ‘on leave’ semata-mata nak p tengok die nye talk secara live. Hahaha.. Mujur la kawan ada kursus n sesi terakhir tu ‘Talk with Ustaz Don’… Alhamdulillah, termakbul la hajat. Chewaaaahhh.. this guy sangat2 humble. So bertuah la tunang die.. sure tunang die jeles gile kan.. sebab ramai kot yg admire Ustaz Don ni (termasuk la KB). Hahahaha. X senonoh langsung. Tau dek mak+pak mentua to be KB mampos…ada ka mak cik – mak cik, pak cik-pak cik nak wat KB menantu? Single lagi ni….. hehehehe (promote diri sendri kot)

Thursday, August 9, 2012

Raya lagi


Salam alaik,
Ai korang.. 2-3 hari ni mood x brape nak ok. Swing-swing jek omputeh cakap. Kah kah kah.. (gelak jahat). Punca? Biarlah rahsia.. x smua bende leh share ngan orang ni. Sometimes better simpan sendri. Sebab manusia ni rambut je sama hitam tapi hati wane apa kita x tau. (ad jek yg rambut wane putey,rambut  wane perang ye dak?) Pengalaman lalu betul-betul mengajar KB apa itu sahabat.. apa itu manusia.. J so better just keep it for myself. Then if KB mati pown nobody knows right. J adil apa. X la nama KB di kumpat sana sini.

Bila sawan KB mai, yang selama ni x pernah melepak kat Old Town Café KB p melepak kat sana. Disebabkan KB ni muslim and bertudung this girl “I think she is the one of manager ” came to me and said ‘sorry miss, for steam rice u need to wait. Is it ok for u?’… hehhehe.. then KB jawap ‘ooo.. its ok. I knew the procedure. Just proceed my order (sambil senyum)’.. lam hati.. x lapar sangat pon walopon time buka pose masa tu.  Cuma nak try makanan len kat situ. Then after 10min nasi pon sampai. Makan punye makan…. Sampai kenyang.. nasi pon x habis. Hehehehehe…. So drive balik sebelum orang sekeliling tengok pelik sama KB. Mau x pelik if makan sorang2. ngan barang atas kusi and I’m a GIRL ok… girl makan sorang-sorang.. korang ad? X der kan? Hahahah… sometimes better kuar sowang-sowang eventhough  a bit dangerous la.  J Motif? Mudah nak gerak ke mana-mana. Mudah nak cari barang tanpa minta pendapat orang. Ikut kehendak, kemampuan dan citrarasa sendri. X payah nak heran pendapat orang. Yang nak pakai diri sendri. Bukan depa. So decide by yourself. Cool!!!

This week I’m going back to my sis house. May be ad upacara wat biskut raya. Owh yeah…  Actually nak mintak jasa baik sis and bro untuk bawak balik Oven ke kampong. Hehehe. Then sis pon asking ‘what wrong with ur car? Sampai x muat nak bawak balik kg oven ni?’ the answer is ‘ur sis nk tumpang my car. She refuse go back to her in law house. So I need to tf my stuff into ur car la’... hurmmm….

For this coming raya, a bit excited coz… nak tangkap gambar beramai-ramai.. may be berlatarbelakang kan pokok rambutan…. Hahahaha.. lam banyak-banyak pokok kenapa la KB p cakap pokok rambutan… macam la ad pokok rambutan tu. pakat kene tebang je ngan mama je. Sebab bila pokok da tinggi x Nampak da rumah. So memang selamat la… J

When talk about raya.. this Raya tema wane merah.. KB nye baju kurung modern wane hitam merah. Kain tu beli masa p indon bulan May lepas. J caya la KB!! But until now I’m still thinking…. Nak pakai ke idak baju tu.. harus la KB pakai…. Another else, mummy soh beli jubah… beli wane belacan.. still lam category merah kan? Layankan je.. now x tau nak pakai yang mana untuk raya first and sesi tangkap gambar. Then… tudung raya x beli lagi.. hehehehe.. x der mood nak beli.. sok lusa la. If rajin kan. J

See, when I keep nagging and keep typing something.. I cant stop! Adoiii….. 

Tuesday, August 7, 2012

Mood hilang


Salam alaik,

Kawan-kawan sekalian, mood KB betol-betol down. X larat da ni. Rasa nk bercuti nak p jalan sorang2.. lepak2 sowang2.. agak2 ok dak? Ermmm….. entah la… X DER MOOD!!!! 




Monday, August 6, 2012

Si M dan Si F


Salam alaik,

Ai… don’t know what to say. But nak share 1kisah ni. Kisah ni x tau la bila bermula, tp Cik KB terjebak dalam masalah ni. Adoiii….




Si jejaka bernama M dan si gadis bernama F. Cara perkenalan mereka cik KB x tau.. Cik KB bukan jenis busy body. Lau orang citer cik KB dengar la. Tapi lau nak korek2 memang dak la. If korek die nak bagitau x per gak. Buat yang x bagitau dengan kata lain BERAHSIA bek x yah. Wat sakit hati jek. SAKIT HATI TAU DAK!!!! Da la hal kita nak tau, bila kita nak tanya x der satu pon nak jawap. So orang jenis mcm ni, sila teruskan la perangai macam tu!!  MEM ckp ‘if lelaki macam tu, dok sah wat menantu mama.. wat mama kecik hati tengok perangai die t.’ Masalahnye t bukan MEM jek sakit hati, orang yang kene ngadap hari-hari ni x sakit hati? Mau rabak kot hati telan perangai si suami mcm tu… hehehehe..

Straight to the point. Setahu KB la kan, si M ni sayang habis ngan sowang gurl ni. Kita letak si A la kan. Dari zaman U la depa berkawan. Si M ni perwatakan die mcm lembut cket. But don’t judge this guy sotong lak. Bukan la.. kire die ni penyabar orangnye. J Ciri-ciri bila jadi seorang suami dan ayah t, dia akan jadi penyelamat keadaan.  Then one day si M ckp die putus ngan si A. KB x ingat la bila. Tapi dalam tahun ni x silap. Si M ckp die official putus ngan si A sebab si F. Punca cemana x pulak KB tau. Again.. KB x pernah bertanya. J

KB tanya la si M.. M ngan F tu bercinta ke? Yela.. da p sana –sini berdua…. Ni KB jadi busy body cket. :)
Si M cakap berkawan.. ok la kan. KB bukan jeles pown. KB kan ader abg sepet. cheeewwaahhhhh... For me ok la kan. Sebab mungkin die cari pengganti si A. Si M ni cerita la yang si F ni muda dari die. X pe muda pown asalkan pemikiran die matang, boleh dididik dan mendidik. The most important thing is die hormat kamu. Bagi KB itu la the part very important after agama die.

KB pown wat la hal sendri. Si M kat KL and KB kat nilai. Jauh la gak kan… hehehe.. Nak dijadikan cerita si M ni call KB. Masa tu KB elok baru habis wat solat sunat tarawih. KB buat sendri je kat umah lau x dapat p masjid. M call bgth yg si F ni jumpa gambar KB ngan M. Then mintak putus. erk???? Apakah??? Siyes! x faham perkataan ‘mintak putus’… korang declare ke?? Ish… pening2.. then si M ni soh pujuk si F. ewah2.. kau ni… x memasal lak KB terkait.

KB ni da berbuih mulut soh die rajinkan diri muhasabah diri, wat solat hajat, solat istiharah.. x tau la die buat ke tidak. But bila kau umpama menyalahkan takdir, umpama kau x bersyukur atas smua yang Allah da beri selama ni. KB bukan la seorang yang baik sangat, ustazah jauh sekali. Tapi cukup la pengalaman lalu mengajar KB menjadi seorang yang lebih baik dari sehari ke sehari.  Betol ckp sowang ustaz ni ‘untuk kita istiqamah selepas kita melalui titik perubahan tu amat sukar. Sebab kita da terbiasa dengan perangai lama’. Yes! KB agree. Sebab KB da melalui perjalanan seperti itu. Like kemarin bila jejaka sepet cakap ‘berpuasa tanpa bertarawih umpama kita makan nasi tanpa lauk. Awak kenyang x makan tanpa lauk? Mungkin kenyang la tp x sekenyang mana kan? ’…. on the time he mention like that menitik air mata KB. (but cepat2 la cover kan. T die tau KB ni sentap) . Betol gak apa yg jejaka sepet cakap. Then It make me feel ‘yeah! This is the right guy to guide me. InsyaAllah….’  So continue cite M dan F.

KB cakap sms la no hp die. T KB try. 1st time call die x angkat. 2nd time also. Then KB malas la kan. Bek la KB tengok TV. The si F call KB. KB pon citer itu and ini. But kecian lak kat M ni. So KB call la balik. Then si F ni cite sambil nangis2. Then F cakap die BERCINTA ngan si M. eh! Bercinta?? Si M bile tanya die cakap berkawan. Ish2.. budak2 ni kan. Si F ckp die x nak terima da si M. Sebab M ni curang ngan die and menipu die. F soh KB sampaikan la kat M. So KB pon sampaikan la. After 2-3day si M sms cakap die x leh tido. Teringat kat si F. aiseh! Pening eh. Hari tu cakap len. Hari ni cakap len. Die cakap ‘if saya x ngan die, saya ngan sapa?’ eh! Mati ke kau lau x der die? Kau lupa erk sapa yg ad ngan kau? “ALLLAH” tetap akan bersama ngan umat-umatnye walau apa pon keadaan.. kenapa kewujudan die sering kali dilupakan. Ya ALLAH, bertapa lemahnya aku untuk menyedarkan M tentang kewujudan mu Ya Allah. Bantu hambamu ini Ya ALLAH. L

KB nasihat pon x makan saman kan. Then KB diam. After a days kat facebook si M ngan F status engaged. Alhamdulillah… mungkin doa KB Allah da dengar. BUT after 1-2days, status nye jadi single. Main-main lak mereka ni. Terpulang la.. malas da nak fikir. Pemikiran macam kanak-kanak lak..  Ada la kot 2-3hari lepas si F ni chat ngan KB. Layankan je la.. Yang x tahan die tanya perangai si M. eh! Mana nak tau. Kami ni Cuma ex-coursemate jek. Bukan bercinta. Yang general je tau pon. Lebeh-lebeh mana nak tau. Pastu die tag nama KB lam fb die, cakap nak jumpa… KB ok jek. Yang wat KB kecik hati ‘ jangan samakan kami. Kami berbeza’.. eh! Pendapat orang kau boleh argue ke? Cannot my dear. U are too childish la.. orang nasihat x makan saman. Malas la. Korang kan lagi cerdik pandai. Terpulang la. BUT please don’t get me involved on this matter again. Dah jelek! !!!